Bekkenpijn

Bekkenpijn kan ontstaan tijdens de zwangerschap en gedurende of kort na de bevalling. Vrijwel alle vrouwen hebben in meerdere of mindere mate klachten van hun bekken tijdens de zwangerschap. Slechts weinig vrouwen (15 %) hebben helemaal nergens last van.

Tijdens de zwangerschap vindt er onder invloed van zwangerschapshormonen een natuurlijke verweking plaats van de banden rondom het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Dit is nodig om tijdens de bevalling de baby doorgang te geven door de nauwe bekkenring. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt.

Als de spieren rond het bekken niet in staat zijn om die grote beweeglijkheid onder controle te houden, raken de gewrichtsbanden overbelast en kan er een lichte verschuiving in de bekkengewrichten plaatsvinden. Bij een aantal zwangeren kan deze instabiliteit van het bekken leiden tot pijn en beperkingen in activiteiten van het dagelijkse leven.
Bekkenpijnklachten zijn vaak niet continu aanwezig, maar wisselen in sterkte en van plaats.

Klachten kunnen zijn:

  • pijn bij het schaambeen, liezen, stuit of achterzijde bil,
  • lage rugpijn,
  • eenzijdige pijn in de bil of doortrekkend in de achterzijde van het bovenbeen,
  • pijn bij het starten van een beweging als draaien in bed, opstaan uit de bank/stoel,
  • gevoel van onmacht tijdens bewegen,
  • moeite met lang lopen, staan of zitten,
  • moeite met huishoudelijk werk en verzorging van de kinderen,
  • vermoeidheid,
  • klachten tijdens het vrijen.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op.

Oplossing en behandelplan

De bekkenfysiotherapeut geeft adviezen en  instructie en oefeningen op maat. Deze oefeningen zijn er op gericht om op een actieve manier uw bekken beweeglijk en stabiel te houden en de balans te herstellen. Hierbij krijgt u ook advies over dagelijkse activiteiten die moeizaam kunnen gaan, zoals omdraaien in bed, bukken etc. Er wordt lichamelijk onderzoek gedaan om te kijken naar uw manier van bewegen en het gebruik van de spieren rondom het bekken. Onderzoek naar het functioneren van de bekkengewrichten, lage rug en heupen hoort hierbij. Daarnaast worden pijnlijke spieren behandeld.

Meestal is een paar zittingen tijdens de zwangerschap voldoende om de pijnklachten beheersbaar te krijgen en weer te kunnen functioneren.

Naar inschrijven >